...

Uluslararası Öğrenci Ofisi

NEVÜ’de “Rektör-Uluslararası Öğrenci Buluşması ve Bilgilendirme Toplantısı” Yapıldı
06/11/2023

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Uluslararası Öğrenci Ofisi, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı ve Nevşehir İl Göç İdaresi iş birliği ile NEVÜ’de eğitim gören öğrencilere yönelik “Rektör-Uluslararası Öğrenci Buluşması ve Bilgilendirme Toplantısı” düzenlendi.

NEVÜ Vali Şinasi Kuş Kültür ve Kongre Merkezi Karavezir Salonu’nda düzenlenen programa; NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Nevşehir İl Göç İdaresi Müdürü Enver Tutel, Genel Sekreter Nihat Çavuşoğlu, Genel Sekreter Yardımcısı Bünyamin Ergen, Öğrenci İşleri Daire Başkanı Yusuf Akandere, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı İsmail Köse, NEVÜ Uluslararası Öğrenci Ofisi Koordinatörü Doç. Dr. Mustafa Tahiroğlu, NEVÜ Türkçe ve Yabancı Dil Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) Müdürü Doç. Dr. Ramazan Şimşek, NEVÜ ve İl Göç İdaresi personeli ile NEVÜ’de eğitim gören uluslararası öğrenciler katıldı.

Filistinli Şehitler İçin Kur’an-ı Kerim Tilaveti Okundu

Program öncesi İsrail saldırısında hayatında kaybeden tüm Filistinli şehitler için NEVÜ İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Sağlam tarafından Kur’an-ı Kerim tilaveti okunarak edilen dua ve akabinde saygı duruşu ile İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.

Programın açılışında konuşan  Nevşehir İl Göç İdaresi Müdürü Enver Tutel, ”İl Müdürlüğü olarak üniversitemizle birlikte gerçekleştirdiğimiz bu programda hem şehrimizi, hem üniversitemizi sizlere tanıtmak, hem de sizlerin soru, istek ve taleplerinizi alarak bilgilendirmelerde bulunmak için bir araya geldik. Diğer taraftan şunu da belirtmek isterim ki, üniversitemizi ve Kapadokya bölgesini tercih ettiğiniz için öncelikle çok şanslısınız. Öğrenciliğinizi güzel bir şekilde tamamlayarak kendi ülkelerinize döndüğünüzde de burada yaşadığınız deneyimleri ve ülkemizin sizlere kattığı her şeyi pratikte de uygulayacağınıza eminim. Hepinize bir kez daha eğitim hayatınızda tekrardan başarılar diliyorum” dedi.

Rektör Aktekin: Bilim ve teknoloji ne kadar gelişse de insani değerlere aykırı yaklaşımlar ortadan kalkmıyor

Rektör Prof. Dr. Semih Aktekin konuşmasının başında İsrail’in Filistin’de uluslararası hukuka ve vicdani değerlere aykırı olarak uyguladığı zulme ve soykırıma değindi.

Aktekin, “Programımıza başlarken İsrail katliamından ötürü şehit olan Gazzeliler için Kur’an-ı Kerim okuyarak onlar için dua ettik. Gerçekten dünya zor dönemlerden geçiyor. Bilimdeki, teknolojideki ve ekonomideki tüm gelişmelere ve ilerlemelere rağmen insani değerler anlamında insanoğlunun tarihi boyunca süregelen iyilerle-kötülerin, adil olanlarla – zalim olanların savaşı hiçbir zaman bitmiyor. Bilim ve teknoloji ne kadar gelişse de insani değerlere aykırı yaklaşımlar ortadan kalkmıyor. Dolayısıyla günümüzde gördüğümüz ve yaşadığımız ölümler, katliamlar ve tüm bu gelişmişlik söylemlerine rağmen Birleşmiş Milletler dahil uluslararası kuruluşların çoluk-çocuk, sivil ve hasta demeden yapılan katliamlara göz yumması insanlığın başından beri değişen bir şey olmadığını bizlere bir kez daha gösteriyor.

Bugün olduğu gibi dünya geçmişte de Haçlı seferlerini, Moğol istilasını, Nazi katliamını, birinci dünya ve ikinci dünya savaşı gibi birçok zulmü görmüştür. Dolayasıyla bugün dünyada yaşananlar sizleri umutsuzluğa sevk etmesin ve her zaman yapacak bir şey vardır. Dünyada dil, din, ırk ve cinsiyet farklılığına rağmen iki türlü insan vardır. Bunlar iyi insanlar ve kötü insanlardır. Ahlaklı, dürüst, vicdanlı ve mazlumlardan yana olmak her daim önemlidir. Bunun için de adil bir dünya inşası için hep birlikte çalışacağız ve bunun için de herkes yeteneği,  bilgisi, mesleği ölçüsünde çaba gösterecek.  İnşallah dünyanın dört tarafından ülkemizi ve üniversitemizi tercih eden siz uluslararası öğrencilerimiz eğitimlerinizi en iyi şekilde tamamlayarak ülkelerinize döndüğünüzde daha adil, daha insancıl, insani değerlere, insan haklarına ve evrensel hukuka saygılı toplumların inşasında rol alacaksınız” dedi.

“Uluslararasılaşmaya büyük önem veren bir üniversiteyiz”

Dünyanın farklı coğrafyalarında bulunan bir çok ülkeden uluslararası öğrencinin NEVÜ’de eğitim gördüğünü söyleyen Rektör Aktekin, uluslararasılaşmaya büyük önem veren bir üniversite olduklarının altını çizdi. 

Aktekin, “Yükseköğretim Kurulu (YÖK)’ün belirlediği uluslararasılaşma hedefleri doğrultusunda üniversite olarak biz de uluslararasılaşmaya büyük önem veren bir üniversiteyiz. Şu anda dünyanın 54 farklı ülkesinden ve coğrafyasından 700’e yakın uluslararası öğrencimiz üniversitede eğitim görmekte.

Ülkemizin 81 ilinde 200’ün üzerinde üniversitelerimiz bulunmakta. Her üniversitenin ve bulundukların şehrin kendine göre bir avantajı var. Bizim üniversitemizin bulunduğu şehrin ve Kapadokya’nın da kendine özgü kültürel ve doğal zenginlikleri bulunmakta.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından ‘Doğal ve Kültürel Miras Turizmi’ alanında ihtisas üniversitesi ilan edilen üniversitemizin de güçlü bir akademik kadrosu ve gelişmiş fiziki imkanları bulunuyor. Üniversiteler farklı insanların ve kültürlerin bir araya geldiği yerler, dolayısıyla size tavsiyem eğitim süreniz boyunca sadece kendi ülkenizden insanlarla değil, burada bulunan diğer insanlarla da iletişim kurun.  Ayrıca üniversitemizin sizlere sunduğu eğitimle birlikte gerek öğrenci kulüp ve topluluklarımızın gerekse üniversite dışı düzenlenen bilimsel, kültürel, sanatsal, sportif gibi tüm etkinliklere katılmanız sizlerin kişisel gelişimlerinize de büyük oranda katkılar sağlayacaktır. 

Şunu da özellikle belirtmek isterim ki uluslararasılaşma artık bir trend ve insanlar artık kendi ülkelerinde değil başka ülkelerde eğitimler alıyor. Bunların bazıları kendi imkanları, bazıları da devletlerinin kendilerine sundukları burs imkanları ile okuyorlar. Biz de Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak  Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı (YTB), Türk İşbirliği ve Koordinasyon Başkanlığı (TİKA) ve Yunus Emre Enstitüsü gibi Türkiye Cumhuriyeti Devletini temsil eden kuruluşlarımızda din, dil ve ırk ayrımı yapmaksızın sizlere ve tüm insanlığa büyük değer veriyoruz” diye konuştu.

Rektör Aktekin’in konuşmalarının ardından NEVÜ ve Nevşehir İl Göç İdaresi uzmanlarının sunum yaptığı program, öğrencilerden gelen soruların yanıtlanması ile tamamlandı.